czwartek, 3 stycznia 2013
W walce z nowotworami
Wszystkie warzywa cebulowe zawierają związki wspomagające walkę z nowotworami.
W czosnku i cebuli występuje siarczek allilu, który hamuje szkodliwe działanie części czynników rakotwórczych oraz przyczynia się do obumierania komórek nowotworowych.
W skórce czerwonej cebuli znajduje się z kolei dodatkowo kwercetyna – przeciwutleniacz zapobiegający uszkodzeniom komórek ustroju.
Por i szczypior zawierają kempferol, również zaliczany do przeciwutleniaczy.
Warzywa cebulowe chronią organizm przed nowotworami na różne sposoby, ich działanie wydaje się szczególnie ważne dla osób żyjących w zanieczyszczonym środowisku, które narażone są na codzienny kontakt ze znaczną ilością czynników rakotwórczych obecnych w powietrzu, wodzie czy żywności.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz