środa, 9 stycznia 2013
Szczypiorek
Zielone części liści roślin cebulowych spożywamy najczęściej tylko w sezonie.
To właśnie one jako nowalijki w pierwszej kolejności pojawiają się z początkiem wiosny na stoiskach warzywnych. Szczypior różni się składem od cebuli czy czosnku, zawiera mniej piekących związków siarki, a w zamian obfituje w witaminę C, karoten i wapń.
Jest bardzo wartościowy, jednak jego wczesne odmiany szklarniowe na skutek silnego nawożenia zawierają najczęściej duże ilości azotanów, które w organizmie człowieka mogą przekształcać się w rakotwórcze nitrozoaminy.
Czasem warto zatem trochę poczekać i powstrzymać się z zakupem apetycznie wyglądających wczesnowiosennych zielonych liści warzyw cebulowych. Jeśli dojrzeją w naturalnych warunkach będą po prostu zdrowsze.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz