czwartek, 10 stycznia 2013

Przykry zapach



Największym minusem związanym ze spożywaniem warzyw cebulowych jest przykry zapach powstający w organizmie po ich spożyciu. Skąd się bierze? Otóż część ze związków siarki obecnych w roślinach trafia do naszego krwiobiegu, następnie wraz z potem i wydychanym powietrzem są usuwane z organizmu, a to wiąże się z wydzielaniem charakterystycznego zapachu. Im więcej związków siarki, tym intensywniejsza woń. Niewielkie ilości szczypiorku nie powodują powstawania utrzymującego się długo nieprzyjemnego zapachu, skutki codziennego spożywania czosnku w ilościach ok. 4 g (2 ząbki) będą już jednak najprawdopodobniej znacznie bardziej przykre. W usuwaniu skutków nadmiernego spożywania roślin cebulowych pomocna jest: świeża natka pietruszki, jabłko, ziarna palonej kawy oraz mięta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz