środa, 2 stycznia 2013

Cebula



Sprawny układ krążenia
Cebula, podobnie jak czosnek, była wykorzystywana jako roślina lecznicza już w czasach antycznych. Przypisywano jej ogromną wręcz ilości prozdrowotnych właściwości takich jak: pobudzanie apetytu, poprawę trawienia, oczyszczanie organizmu, wzmaganie potencji, leczenie wrzodów, hemoroidów, bólów zębów oraz chorób oczu i uszu.
Tak szerokie zastosowanie może wzbudzać zdziwienie i niedowierzanie, ale jak się okazuje późniejsze badania tej rośliny potwierdziły znaczną część z przypisywanych jej od dawna korzystnych oddziaływań.
Właściwości cebuli są w dużej mierze zbliżone, choć znacznie słabsze od tych charakterystycznych dla czosnku. Cebula również pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i obniżaniu stężeniu kwasów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych. Zawarte w niej składniki wzmacniają ponadto działanie układu odpornościowego, który sprawniej broni organizm przed infekcjami.
Cebula zawiera prebiotyk – inulinę, należącą do fruktooligosacharydów. Inulina nie ulega strawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka, ale, trafiając do jelita grubego, staje się doskonałą pożywką dla pożytecznych bakterii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz