Krzepi i wzmacnia siły
Czosnek jest najbardziej intensywnym w smaku i zapachu przedstawicielem warzyw cebulowych.
Ma również procentowo najwyższą w całej grupie zawartość korzystnych dla zdrowia związków siarki.
W medycynie ludowej już od czasów antycznych wykorzystywano go na wzmocnienie i pokrzepienie. Robotnicy pracujący w Egipcie przy budowie piramid dostawali jego specjalne przydziały, które miały im pomóc w zachowaniu zdrowia i siły do pracy.
Ojciec medycyny - Hipokrates polecał go z kolei jako środek na zatrucia, niestrawność i ukąszenia zwierząt.
Naukowo potwierdzono, że czosnek chroni przed rozwojem zmian miażdżycowych i obniżania ciśnienie krwi. Jego pozytywne działanie jest związane ze zmniejszaniem we krwi tłuszczów odpowiedzialnych za wapnienie tętnic.
Za sprawą znajdującej się w czosnku allicyny może dojść nawet do 10 proc. spadku poziomu cholesterolu. Co istotne, allicyna obniża poziom cholesterolu przenoszonego przez lipoproteiny o małej gęstości, czyli tzw. „złego cholesterolu”, zwiększając jednocześnie ilość cholesterolu przeciwdziałającego szkodliwym zmianom w tętnicach (tzw. „dobrego cholesterolu”).
Czosnek charakteryzuje się również działaniem bakterio - i grzybobójczym, które bywa bardzo pomocne w walce z infekcjami.
Ma działanie żółciotwórcze, żółciopędne, rozkurczowe, przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, regulujące trawienie obniżające ciśnienie krwi, immunoochronne oraz w określonym zakresie antynowotworowe.
Czosnek niszczy pasożyty przewodu pokarmowego, a stosowany do lewatyw może być używany do walki z owsikami u dzieci, dezynfekuje także drogi moczowe i niszczy bakterie oporne na antybiotyki. Związki czynne czosnku znoszą bóle głowy i ułatwiają zasypianie.
W skrócie:
- walczy z wirusami,
- działa przeciwzakrzepowo,
- pokonuje bakterie,
- skutecznie rozprawia się z pasożytami,
- działa przeciwgrzybicznie,
- jest świetnym przeciwutleniaczem.
- infekcje układu oddechowego,
- ból gardła,
- przeziębienie,
- grypa,
- infekcje ucha,
- zmniejsza wydzielanie flegmy,
- problemy związane z układem pokarmowym,
- pleśniawka jamy ustnej,
- pleśniawka pochwowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz