Skorupy jaj – zawierają dużo łatwo przyswajalnego wapnia (90%) oraz ponad 25 mikroelementów korzystnych dla naszego zdrowia. Skorupki jajek wprowadzone do organizmu usuwają pierwiastki promieniotwórcze, wzmacniają tkankę kostną, pomagają przy osteoporozie, astmie, łamliwości paznokci i włosów, oraz wielu innych dolegliwościach.
1. KUCHNIA
a.
Przygotować wrzątek i zanuć skorupy na 6 minut, następnie wyjąć i pozostawić do wyschnięcia. Usunąć ze środka błonkę /jeżeli jest/, następnie włożyć do młynka i zmielić na miał. Powinniśmy jeść od 0,5 g – do 1,9 g dziennie.
1g= 1/2 łyżeczkiPrzygotować wrzątek i zanuć skorupy na 6 minut, następnie wyjąć i pozostawić do wyschnięcia. Usunąć ze środka błonkę /jeżeli jest/, następnie włożyć do młynka i zmielić na miał. Powinniśmy jeść od 0,5 g – do 1,9 g dziennie.
b.
Własny suplement witaminowy...z zawartością wapnia i minerałów!
Potrzeba 4 lub 5-ciu skorupek z jajek, 2 szklanki wody przegotowanej
(butelkowej) oraz sok z cytryny ok. 1, 2 łyżek. Przykryć słoik, odstawić
na 2 godziny, później odcedzić wodę do czystej butelki i jest gotowy napój
z mnóstwem wapnia i minerałów! W związku z tym, iż nasz organizm
jednorazowo może wchłonąć niewielkie ilości wapna, proponuję picie od 2
do 3 razy dziennie po 1 łyżce. Napój ten nie ma smaku:) Jest troszkę
cytrynowy i to wszystko. Można oczywiście dodać go do szejków, soków
itp.
c.
Innym popularny sposób wykorzystania cennego wapnia i minerałów ze skorupek jest ich zmielenie na proszek i dodawanie również do owocowych szejków i soków. Wapń należy brać wraz z posiłkami, gdyż wtedy właśnie jest najlepiej wchłaniane. 1 łyżeczka od herbaty proszku zawiera 750-800 mg wapnia i pożytecznych minerałów śladowych. Pamiętajmy, że 500 mg to maksymalna dawka na dobę.
2. URODA
Zmielonych skorupek można użyć jako maseczki. Maseczka nadaje skórze blasku i poprawia jej wygląd. Wymieszać 2 łyżki proszku z jednym białkiem, nanieść na twarz, poczekać aż maseczka całkowicie wyschnie, wtedy zmyć.
3. OGRÓD
a.
Skutecznie odstraszają ślimaki! Skorupki porozkładane pod roślinami sprawią, że ślimaki wolą się wycofać niż pokłóć się ostrymi końcami skorupek.
b.
- Można je użyć jako kompostownik dla pomidorów (i nie tylko). Pomidory uwielbiają skorupki z jajek! Niektórzy używają skorupek podczas siania pomidorów, zgniecione skorupki umieszczają w ziemi wraz z nasionami, lub posypują wierzch ziemi, w której wcześniej je posiali.
Można je też wrzucić do kompostownika z innymi odpadami (jak zrobić kompostownik będzie za niedługo ;) )
- Rozkruszone skorupki jaj można stosować mieszając je z ziemią lub posypując nimi ziemię pod ściółką lub w postaci płynnego nawozu (skorupki zalać wodą i poczekać kilka dni).
- Również woda po gotowaniu jaj może okazać się przydatna – warto ją ostudzić i zastosować do podlewania roślin doniczkowych w domu.
c.
Jeszcze jeden genialny sposób na użycie skorupek z jajek. Użyć je zamiast doniczek do kiełkowania roślin zanim zasadzisz w ziemi...:)
4. SPRZĄTANIE
Skorupek z jaj mozna użyć do sprzątania.
W tym celu można zrobić własny proszek do czyszczenia garnków, patelni, toalety, kuchenki etc.
Jak?
Zmielić skorupki z jajek, tak, aby uzyskać 1 szklankę miazgi, dodać 2-3 szklanki sody oczyszczonej wymieszać to wszystko i gotowe:)
Przesypać do słoiczka, zakręcić i zrobić dziurki na wieczku.
Cześć szukam bloga, gdzie wspominano o dezynsekcja Kraków . Jeśli dobrze trafiłem, daj znać proszę :) Miłego dnia!
OdpowiedzUsuńkurczę, naprawdę fajne wskazówki żywieniowe :) skorupki jajek najbardziej mnie chyba zaskoczyły :) Siwetna sprawa dla zdrowia
OdpowiedzUsuńZygmunt
dezynsekcja Warszawa